Angelique de Pooter (1972)


Ik ben Angelique de Pooter, opgegroeid in Steenbergen en ik werk al meer dan dan 18 jaar in de gezondheidszorg. Eerst als fysiotherapeut, nu sinds 2008 als GZ-Haptotherapeut. Ik ben getrouwd en heb 2 opgroeiende kinderen. Mensen omschrijven mij als open, gevoelsmens, sprankelend, gedreven, rustig, soms wat dromerig en een tikje chaotisch. Ik ben van nature erg  leergierig, wil altijd weten hoe het zit. Muziek maken zit mij in mijn bloed.

Al heel jong wist ik al dat ik graag met mensen wilde  werken. Ik studeerde in 1996 af als Fysiotherapeut en heb daarna 10 jaar in Breda gewoond en gewerkt. In 2001 heeft de liefde me naar Zeeuws Vlaanderen gebracht. Ik heb hier tot 2011 als Fysiotherapeut gewerkt binnen de “Hooge Platen”in Breskens. Ik had binnen de fysiotherapie 2 gebieden die mijn bijzondere interesse hadden: bekkenproblematiek en psychosomatiek  ( stressgerelateerde klachten ).  Ik heb me bezig gehouden met problematiek rondom alle aspecten van het bekken.

Ik merkte al snel ik meer en meer geboeid raakte door de mens achter de klacht.

Ik heb binnen de fysiotherapie veel nascholingen gedaan op het gebied van psychosomatische klachten.  Toch wilde ik meer weten over wat ons lichaam te vertellen had en wat dat te maken heeft met onze ontwikkeling als mens. Ik vond hierin antwoorden binnen de Haptotherapie. Een heerlijk praktisch vak waarin de mens als geheel centraal staat. Elke dag vind ik het heerlijk om op pad te gaan en met wezenlijke aspecten van onze ontwikkeling bezig te zijn. Zaken als contact, gevoel en gevoelens, autonomie, omgaan met jezelf, hechting, lichaamsbewustzijn en daarmee zelfbewustzijn.

Tot nu toe heb ik me vooral gericht op volwassenen.

Maar na een paar kinderen begeleid te hebben, was ik verbaasd van de snelheid waarmee kinderen het oppikken. Ik volgde de opleiding ouder-kindbegeleiding vanuit haptotherapie, waarin de affectieve relatie tussen ouder en kind centraal staat. Daarna volgde ik de opleiding kinderhaptotherapie, waarin meer aandacht is voor de ontwikkeling van het kind zelf.

Ik merk in de praktijk dat dat een hoop problemen met betrekking tot contacten, waarmee volwassenen worstelen en de posities die zij innemen in het leven, naast karakter, te maken hebben met vroegere ervaringen. Niet altijd binnen het gezin, soms ook uit vorige relaties in de breedste zin van het woord. Maar het heeft wel mijn interesse gewekt. Om ouders en kinderen nog beter te kunnen ondersteunen heb ik in het voorjaar 2014 de basisopleiding Theraplay gevolgd. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode uit Amerika waarin  door middel van spel op een gestruktureerde en heel erg leuke manier gewerkt wordt aan de bevordering van een positieve relatie tussen ouder en kind. Nu heb ik met hele pakket aan scholing echt het gevoel dat ik kinderen en evt. met ouders echt wat te bieden heb.

In 2011 was de praktijk zo gegroeid dat ik de keus heb gemaakt om de fysiotherapie vaarwel te zeggen. Met pijn in mijn hart, want de problematiek rond het bekken vond ik heel erg leuk. Maar gelukkig kan ik met haptotherapie vrouwen met seksuologische klachten goed helpen. Ik werk hierbij regelmatig samen met het RGC.  In 2015 heb ik mijn opleiding haptonomische zwangerschapsbegeleiding afgerond. Voorlopig is de cirkel rond, op naar de volgende.

Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl