Verstand en gevoel


In het maken van keuzes heb je de instrumenten gevoel en verstand.
Gevoel is een belangrijke motor. Het geeft je van binnenuit richting.
Verstand is handig om niet te verzuipen. Is dit handig wat ik doe, is het nodig, wat voor consequenties heeft dit voor de ander en voor mezelf?

Als je geleerd hebt om alleen op je verstand te vertrouwen, ontken je daarmee ook een belangrijk deel van jezelf. Anderzijds, alles alleen vanuit gevoel doen is ook niet altijd handig. Stel dat angst je tegenhoudt om toch die studie te volgen. Of dat je juist dat huis koopt ook al kun je het niet betalen. Dat wordt het “blind” je gevoel volgen. Dat is zeker niet de bedoeling. Je verstand heb je ook nodig.

In onze maatschappij ligt de nadruk op verstand, waardoor het gevoel op de achtergrond wordt geschoven. We proberen antwoorden te vinden vanuit wat hoort en moet. Antwoorden kun je ook vinden in het luisteren naar je gevoelens en behoeften.  Je lichaam kan je veel "vertellen" over jezelf, over je gevoel van veiligheid, over wat jou past en over je relaties met anderen.  De haptonomie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met je eigen lichaam.


Voelen, denken en handelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en behoren in evenwicht te zijn. Voor die mensen voor wie het ontwikkelen van het gevoelsleven en daarmee het “ik-gevoel” belangrijk is, biedt haptotherapie ondersteuning. Andere therapieën werken meer vanuit het beredeneren of het omgaan met je gedachten. Daarom kunnen haptotherapie en andere therapievormen elkaar prima ondersteunen.

Gevoel is een belangrijk instrument. Het is vooral een beweging van binnenuit. Voelen doe je door waar te nemen met je zintuigen, waar te nemen vanuit je lichaam. Te ervaren wat het met je doet. Ervaring en beleving hebben je veel te vertellen. Het vertelt je waar je voorkeur aan geeft, waar je naar verlangt, wat je niet (meer) wil. Het is een belangrijk onderdeel bij het maken van keuzes.

Voelen kan een beweging in gang zetten. Een beweging van binnenuit. Vaak zit er een ja of nee aan gekoppeld. Deze beweging kun je ook in je lichaam gewaarworden. Je kunt ergens naar toe bewegen, maar ook ergens vanaf. Het geeft je informatie over voorkeuren.
Sta maar eens stil bij een schilderij, spelende kinderen, een aanraking, een auto die voorbij komt, een opdracht van je baas. Waarschijnlijk voel je wel een reactie bij jezelf.

Door weer te voelen leer je:

  •  je grenzen herkennen en verwoorden.
  •  voelen, denken en handelen meer op elkaar afstemmen en in balans brengen
  •  hoe je verantwoordelijk kunt zijn voor je gevoelens enzo beter omgaan met jezelf en je omgeving.
  •  veiligheid, rust, zelfvertrouwen in jezelf ervaren en daardoor je eigenwaarde (her)vinden en versterken.

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl