haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding


 

Samen bezig zijn met de zwangerschap, bevalling en je kindje! De leukste begeleiding voor vaders!

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een begeleiding voor stellen die zwanger zijn. De sessies zijn met zijn tweëen, niet in een groep. Binnen deze vorm van begeleiding wordt de partner actief betrokken. Soms is er geen sprake van een partner. Dan kan het ook samen met iemand anders die je bij de zwangerschap en bevalling wilt betrekken. Er is een echte actieve rol voor de partner!! 

Je kan starten met haptonomische zwangerschapsbegeleiding als je het kind kan voelen bewegen in je buik. Meestal is dat rond 20 weken zwangerschap bij een eerste zwangerschap. Bij een tweede zwangerschap is dat vaak eerder.

Er zijn 5-7 sessies van een uur voor de bevalling en 1 na de bevalling.

 

 

Wat doen we?

Tijdens de zwangerschap:

  • Contact met het kindje in de buik; spelen en reageren op elkaar

Al tijdens de zwangerschap worden de ouders begeleid in het contact maken en spelen met het kindje. De bedoeling is dat beide ouders hierin betrokken worden. Het kindje kan ook in de buik al reageren op jullie. Je kindje heeft al het vermogen om te voelen. Het reageert op je hand, op de warmte, op aanraking. Je krijgt manieren aangereikt om met je ongeboren kindje bezig te zijn. Je kunt het al in de buik op verschillende manieren met liefde aanraken en ermee spelen. Je kunt je kindje al leren kennen en kijken hoe het op jullie reageert. Zo kunnen jullie een basis leggen voor een hechte relatie.

  • De houding van de moeder:

Je kindje zal steeds meer ruimte gaan vragen en steeds meer ruimte gaan innemen in je lichaam. Het kan voor de moeder zwaarder worden. Je kan ontdekken hoe je je kindje in het midden van je lijf kan dragen. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken. Ook de partner leert technieken om de vrouw te helpen met ontspannen, om te gaan met harde buiken en andere ongemakken die tijden het groeien worden van het kindje te maken kunnen hebben.

  • Voorbereiding op de bevalling:

Er is aandacht voor verschillende baringshoudingen, perstechnieken, het omgaan met weëen en pijn.  Er is hierin een actieve rol voor de partner weggelegd. Je doet het zoveel mogelijk samen. Dat is echt anders dan met andere zwangerschapscursussen. De zwangere kan kijken wat ze nodig heeft en de partner kan haarin begeleiden. Elke zwangerschap en elke bevalling is weer anders. Maar doordat jullie tijdens de begeleiding meer gevoel voor elkaar en voor het kindje  hebben ontwikkeld, biedt dit kansen om de verschillende fases van de geboorte meer samen te kunnen doen.

Na de geboorte:

Na de geboorte is soms zoeken naar een nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de geboorte en kijken we samen hoe jullie bij je kind een gevoel van veiligheid kunnen bevorderen.

 

Voor wie

Voor de zwangere en haar partner vanaf het moment dat er bewegingen van het kind voelbaar zijn. Meestal is dit rond de twintig weken. Het is natuurlijk ook mogelijk, wanneer je geen partner hebt, iemand anders mee te nemen die ook bij de bevalling is.

We hebben gemerkt dat deze vorm van begeleiden ook veel kan toevoegen als je angst hebt om te bevallen, als je moeite hebt om contact met met je lichaam te houden of wanneer je eerder nare ervaringen hebt gehad.

Interessant boek: Nieuw Leven! Haptonomische zwangerschapsbegeleiding in breder perspectief.

 

 

 

 

 

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl