haptotherapie

Haptotherapie


Denken en voelen: dikke vrienden of bonje in de tent?
 

Contact hebben met wat er van binnen bij je leeft... Dat je mag zijn wie bent... Heel vaak weet ons hoofd het wel te verwoorden, dat wil niet altijd zeggen dat het klopt met je gevoel. Om dichter bij jezelf te leven, maar ook om het contact met anderen de vorm te geven waar je je goed bij voelt, heb je wel je gevoel nodig.

In de cultuur waarin wij leven is het gevoel vaak ondergesneeuwd. Het beredeneren staat vaak voorop. Wij leren ons gedrag aan te passen op wat “hoort”, op wat je zelf of de ander verwacht, in plaats van wat ons innerlijk kompas ons vertelt. Het natuurlijke contact met voelen kan naar de achtergrond gaan, en leven gebeurt dan vooral vanuit "moeten". Je gaat je dan vaak afsluiten van jezelf of van je omgeving. In de haptotherapie geven we het gevoel zijn oorspronkelijke plaats weer terug. Het helpt je sterker en opener te worden.

Naast je gedachten vertelt je lichaam je ook een hoop over hoe je in het leven staat. Positief of minder prettig...ons lichaam doet altijd mee. Het reageert op situaties en gevoelens door middel van houding, gezichtsuitdrukking, spierspanning en ontspanning ( jaja, gelukkig ook!!). Je voelt spanning in je schouders als je een vreemd bent op een feestje, onrust in je borst als je bezig bent met problemen in de familie of een knoop in je maag als je denkt aan wat je nog moet regelen.  Je voelt je misschien ontspannen en open als je gezellig met je vrienden aan het borrelen bent of sterk als je voor jezelf bent opgekomen.

Als gezond nadenken, je eigen gevoel en je gedrag bij elkaar aansluiten, helpt dat om vrijer, steviger, opener en echter in het leven te staan. Je lijf wordt er ook blij van!

Onvrede...lichamelijke klachten...het gevoel dat je er niet mag zijn...verstoorde relaties...psychische klachten...het kan een relatie hebben met dingen die vroeger gebeurd zijn. Maar het kan ook te maken hebben met een situatie waar je je nu in bevindt, of een combinatie hiervan. Met therapie leer je om ècht te voelen en te luisteren naar jezelf. We helpen je bewust te worden van wat je lichaam je vertelt zodat er ruimte komt voor je gevoelens, wensen en verlangens.  Dit helpt om je verder te ontwikkelen, je gevoelens te plaatsen en mogelijk nieuwe keuzes te maken die bij je passen Lees verder...

Je leeft niet alleen, je bent altijd in relatie. Dat vergeten we vaak. De relatie als bron van kracht en verbinding, maar soms kan het je ook uit balans brengen.

We werken, naast het gesprek, met oefeningvormen en aanraking. We gaan jouw patronen van omgaan met jezelf, je gevoelens en met de wereld om je heen laten ervaren en voelen. Door de bewustwording en de ervaring ontstaat er ruimte voor verandering.  Durf je weer ruimte in te nemen...hoef je je niet meer zo hard op te stellen, maar kun je verzachten. Of je mag van jezelf grenzen aangeven, kun je je open stellen naar de ander, is er ruimte voor gevoel en gevoelens,  of je voelt eindelijk ( en niet alleen in je hoofd) dat je er mag zijn.

Ont-wikkel jezelf door nieuwe ervaringen op te doen!

Haptotherapie is geen zweverige therapie, maar juist heel praktisch en concreet. De ontwikkelingspsychologie vormt een belangrijke bouwsteen van ons vak. Lees hier meer over de visie en over de achtergrond.

Haptotherapie kan een heel goede combinatie zijn met gesprekstherapie bij bijvoorbeeld een psycholoog of coach.

Als je meer wilt weten over met welke hulpvragen je bij ons terecht kunt, lees dan hier verder.

 

Herken je dit?

 • Zegt jouw gevoel wat anders dan je hoofd?
 • Heb je last van spanningsklachten in je lijf en waarom reageert je lijf zo?
 • Heb je last van een vervelende soms zeurderige stem die van alles vindt van wat je denkt, voelt en doet?
 • Mogen je gevoelens er zijn?
 • Herken je de neiging om je af te sluiten of terug te trekken?
 • Heb je moeite met intimiteit?
 • Kom je steeds hetzelfde tegen in contact met anderen?
 • Heb je het gevoel dat je niet altijd jezelf kunt zijn?
 • Wil je graag beter luisteren naar jezelf?
 • Je grenzen voelen en aangeven?
 • De signalen van je lichaam willen voelen en er wat mee kunnen?

 

Download hier de uitgebreide brochure haptotherapie                                                       (Haptotherapie: praktijk en achtergronden)

Download hier de cliëntenfolder haptotherapie

 

Aanraken

Een arm om je heen, een knuffel van iemand die dicht bij je staat, even een kneepje in de hand...je hebt dan niet veel woorden meer nodig. Er gebeurt iets...er ontstaat verbinding. Gevoelscontact is voor ieder van ons een basis voor een goede emotionele ontwikkeling.

Heel anders is het als je aangeraakt wordt in de bus en je er niet op zit te wachten...dit is geen ontmoeting, mogelijk sluit je je ervan af.

Aanraken kan dus heel bevestigend zijn, laat je voelen dat je er mag zijn. Aanraking kan ook een andere reactie geven... het kan confronterend zijn, laat je je grenzen voelen, laat je ervaren wat er gebeurt in je lijf, dat je lichaam reageert, het laat je voelen hoe je opstelt in het contact met de ander...

Kortom het brengt wat teweeg. Het gevoel dat het oproept, wat wel en wat niet...daar kun je mee aan de slag.

 

 

 

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl