EMDR


Trauma doet iets met je, laat het niet je dag beheersen!

Wat is EMDR?

EMDR heet voluit Eyemovement Desentitsisation en Reprocessing.

EMDR is een techniek die gebruikt wordt om nare gebeurtenissen te verwerken. Het wordt volop gebruikt binnen de psychologie. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten vaak goed zijn in een relatieve korte tijd.

Nare gebeurtenissen, zoals een ongeval, misbruik, pesten, mishandeling of verlieservaringen ( van een partner, kind of baan ) kunnen heftige klachten veroorzaken als dit niet goed verwerkt wordt. De gebeurtenissen worden niet op een goede manier in de hersenen opgeslagen, zodat de lading erg hoog blijft. Daardoor kunnen er heftige klachten ontstaan. Die kunnen direct onstaan, maar soms ook pas jaren later.

U kunt hierbij denken aan het steeds naar boven komen van nare beelden, gevoelens of geuren ( herbelevingen ) of een gevoel dat steeds weer naar boven komt. Ook kunnen er andere klachten ontstaan zoals slaapproblemen, angsten, concentratiestoornissen of lichamelijke spanningsklachten. Soms zo erg, dat het normaal functioneren in de weg staat.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eerst vindt er een intake plaats waarin we gebuertenissen op een rij zetten. In latere sessies wordt u gevraagd de nare herinnering naar voren te halen, inclusief de daarbij behorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijk ga ik werken met afleidende prikkels zoals oogbewegingen, audiostimulatie of gevoelsprikkels zoals tikken op de knieën. Ik gebruik vaak ook een aparaatje dat een beetje trilt, en dat u in de handen moet houden. 

Het brein wordt afgeleid en hierdoor wordt de normale verwerking in gang gezet en de lading van de herinnering zal aan verminderen. De herinnering zelf kan naar de achtergrond gaan, maar dat hoeft niet. Wel zult u er veel rustiger aan terug kunnen denken, zonder dat u overspoeld wordt met nare gevoelens, beelden of andere klachten. Ook kan het gebeuren dat er tijdens de sessie spontaan andere inzichten of gedachten ontstaan.

Wanneer EMDR?

EMDR kan toegepast worden op alles waar veel lading op zit. Dit kunnen herinneringen zijn, maar ook bijvoorbeeld heftige gevoelens.

Het wordt veel gebruikt bij schokkende gebeurtenissen, maar het kan ook gebruikt worden bij paniekaanvallen, angsten of fobiën, rij-of vliegangst, depressies, faalangst of heel laag zelfbeeld.

Momenteel zit in in de supervisiefase van de registratie. Dat betekent dat ik de opleiding heb afgerond en EMDR kan en mag uitvoeren, maar dat er nog een supervisor aan verbonden is.

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl