Angelique de Pooter (1972)


Ik ben Angelique de Pooter, opgegroeid in Steenbergen en ik werk al meer dan dan 18 jaar in de gezondheidszorg. Eerst als fysiotherapeut, nu sinds 2008 als GZ-Haptotherapeut.Ik werk veel met volwassenen, kinderen en zwangere stellen.

Ik ben getrouwd en heb 2 opgroeiende kinderen. Mensen omschrijven mij als open, gevoelsmens, sprankelend, gedreven, rustig, soms wat dromerig en een tikje chaotisch. Ik ben van nature erg  leergierig, wil altijd weten hoe het zit. Muziek maken zit mij in mijn bloed.

Al heel jong wist ik al dat ik graag met mensen wilde  werken. Ik studeerde in 1996 af als Fysiotherapeut en heb daarna 10 jaar in Breda gewoond en gewerkt. In 2001 heeft de liefde me naar Zeeuws Vlaanderen gebracht. Ik heb hier tot 2011 als Fysiotherapeut gewerkt binnen de “Hooge Platen”in Breskens. Ik had binnen de fysiotherapie een paar gebieden die mijn bijzondere interesse hadden: bekkenbodemproblematiek ( incontinentie en pijn bij vrijen), zwangeren en psychosomatiek  ( stressgerelateerde klachten ). 

Haptotherapie is een logisch vervolg. Ik kreeg behoefte aan verdieping in mijn vak op het gebied van emotionele problematiek en de manier waarop mensen contact hebben met hun eigen gevoelsleven en contact maken met anderen. Welk verhaal zit daar bij een ieder achter, hoe is dit zichtbaar en voelbaar in hun lijf en te zien in de manier waarop ze hun leven inrichten.

Tot nu toe heb ik me vooral gericht op volwassenen. Ik werk veel met mensen die vastlopen met hun gevoelsleven, burn-out, mensen die zich snel onveilig of onzeker voelen of steeds maar overleven en moeilijk grenzen stellen.

Maar na een paar kinderen begeleid te hebben, was ik verbaasd van de snelheid waarmee kinderen het oppikken. Ik volgde de opleiding ouder-kindbegeleiding vanuit haptotherapie, waarin de affectieve relatie tussen ouder en kind centraal staat. Daarna volgde ik de opleiding kinderhaptotherapie, waarin meer aandacht is voor de ontwikkeling van het kind zelf.Om ouders en kinderen nog beter te kunnen ondersteunen heb ik in het voorjaar 2014 de basisopleiding Theraplay gevolgd. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode uit Amerika waarin  door middel van spel op een gestruktureerde en heel erg leuke manier gewerkt wordt aan de bevordering van een positieve relatie tussen ouder en kind. Nu heb ik met hele pakket aan scholing echt het gevoel dat ik kinderen en evt. met ouders echt wat te bieden heb.

In 2015 heb ik mijn opleiding haptonomische zwangerschapsbegeleiding afgerond. Kon ik toch weer met zwangeren werken!

In de loop van de tijd komen steeds meer mensen met traumatische ervaringen, in alle soorten en maten, op mijn pad. Vaak in combinatie met de psycholoog. Heel boeiend hoe zich dat psychologisch, maar zeker ook in het lijf laat voelen. Het lijf doet altijd mee. Stressreacties, steeds maar op scherp staan, hoge lichaamsspanning of dissociatie. Ik ga steeds beter snappen hoe het werkt. Wat een invloed heeft het op hoe je in het leven kunt staan; verbindingen kunt aangaan, de regie van je leven mag pakken, een afhankelijk of angstig gevoel hebt of juist (super) onafhankelijk bent.

Hoe kunnen we het lijf en het brein weer in een veilige modus brengen? Een prachtige, niet altijd makkelijke uitdaging om het nare van toen te vertalen naar het veilige van nu. In 2019 rond ik de specialisatie "Haptotherapie en trauma" af.

In 2016 heb ik op aanraden van een collega de 5 daagse masterclass "voelen maakt blij" gevolgd bij Eric Elbers en Ted Troost gevolgd. Wat een inspirerende belevenis. Het heeft me gemotiveerd om eindelijk de stap te zetten om met groepen te gaan werken. Zij brengen de haptonomie, lees: het belang van voelen, gevoelens en verbinding, al jaren in het bedrijfsleven bij toppers als Microsoft, Achmea, KPMG en vele anderen. Binnenkort volgt er nog een 5 daagse masterclass specifiek gericht op het bedrijfsleven. Ik ben van de partij!

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl