Angelique de Pooter (1972)


Ik ben Angelique de Pooter, opgegroeid in Steenbergen en ik werk al meer dan dan 25 jaar in de gezondheidszorg. Eerst als fysiotherapeut, nu sinds 2008 als GZ-Haptotherapeut. Sinds 2021 ook als Hypnotherapeut Master Practitioner en sinds 2023 ben ik ook Stressortherapeut. Ik werk veel met volwassenen, zwangere stellen en geef trainingen aan het bedrijfsleven en in de gezondheidszorg. Ik ben me altijd blijven scholen en ontwikkelen in mijn werk. Elke keer weer vallen puzzelstukjes op zijn plek.

Ik ben getrouwd en heb 2 opgroeiende kinderen. Mensen omschrijven mij als open, gevoelsmens, sprankelend, gedreven, rustig, soms wat dromerig en een tikje chaotisch. Ik ben van nature erg  leergierig, wil altijd weten hoe het zit. Vandaar de enorme scholingsdrang. Muziek maken zit mij in mijn bloed. Therapie bij mij is serieus, maar er is zeker ook ruimte om te lachen.

Fysiotherapie

Al heel jong wist ik al dat ik graag met mensen wilde  werken. Ik studeerde in 1996 af als Fysiotherapeuten heb daarna 10 jaar in Breda gewoond en gewerkt. In 2001 heeft de liefde me naar Zeeuws Vlaanderen gebracht. Ik heb hier tot 2011 als Fysiotherapeut gewerkt binnen de “Hooge Platen”in Breskens. Ik had binnen de fysiotherapie een paar gebieden die mijn bijzondere interesse hadden: bekkenbodemproblematiek ( incontinentie en pijn bij vrijen), zwangeren en psychosomatiek  ( stressgerelateerde klachten ). 

Haptotherapie

Haptotherapie is een logisch vervolg. Ik kreeg behoefte aan verdieping in mijn vak op het gebied van emotionele problematiek en de manier waarop mensen contact hebben met hun eigen gevoelsleven en contact maken met anderen. Welk verhaal zit daar bij een ieder achter, hoe is dit zichtbaar en voelbaar in hun lijf en te zien in de manier waarop ze hun leven inrichten.

Ik werk veel met mensen die vastlopen met hun gevoelsleven, burn-out, mensen die zich snel onveilig of onzeker voelen of steeds maar overleven en moeilijk grenzen stellen.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In 2015 heb ik mijn opleiding haptonomische zwangerschapsbegeleiding afgerond. Kon ik toch weer met zwangeren werken! Ik begeleid stellen tijdens de zwangerschap. Een heel leuke ervaring, zeker ook voor vaders.

Burn out en trauma:

In de loop van de tijd komen steeds meer mensen met traumatische ervaringen, in alle soorten en maten, op mijn pad. Vaak in combinatie met de psycholoog. Heel boeiend hoe zich dat psychologisch, maar zeker ook in het lijf laat voelen. Het lijf doet altijd mee. Stressreacties, steeds maar op scherp staan, hoge lichaamsspanning of dissociatie. Ik ga steeds beter snappen hoe het werkt. Wat een invloed heeft het op hoe je in het leven kunt staan... Op hoe je de verbinding met jezelf en met anderen vormgeeft en de regie van je leven pakken. Welk gevoel je hebt in jezelf. Een afhankelijk, angstig gevoel hebt of misschien een harde levenswijze, te zelfstandig.  Maar vaak op zoek naar een vorm van verbondenheid, veiligheid en innerlijke rust.

Hoe kunnen we het lijf en het brein weer in een veilige modus brengen? Een prachtige, niet altijd makkelijke uitdaging om het nare van toen te vertalen naar het veilige van nu. In 2019 heb de specialisatie "Haptotherapie en trauma" afgerond en in 2020 de EMDR opleiding. Ik ben EMDR practioner i.o. Het supervisietraject rond ik het 4e kwartaal 2023 af.

Ik werk veel met mensen met burnout- en trauma. Wat ik daarin veel tegenkom is overprikkeldheid. Overprikkeld zijn, moeite hebben met geluid, snelle beelden, problemen als er veel informatieop je af komt en last op drukke plaatsen. In maart 2021 volgde ik ReAttach, een hersentraining die de samenwerking tussen hersengebieden enorm verbetert, waardoor overprikkeldheid afneemt.

Hypnotherapie

Elke keer ben ik verwonderd en geboeid hoe het toch kan dat het rationele en het gevoelsmatige zo ver uit elkaar kunnen liggen... dat het lichaam toch iets anders zegt of doet. Veel doen we onbewust.

Omdat het onbewuste me blijft boeien en ik steeds meer de overtuiging heb dat veel van onze strubbelingen met onderbewuste processen te maken hebben, ben ik in juli 2021 afgestudeerd als hypnose practioner. Hypnotherapie moet zeker niet, het is altijd in overleg, en ik doe het alleen als het wat toevoegt. Hypnotherapie ga ik vooral inzetten als er een gevoel of een overtuiging hardnekkig aanwezig is. ( Bijvoorbeeld onzekerheid, faalangst, je minder voelen dan een ander, lelijk voelen, continu op je hoede zijn, angst/fobie ) Dit is echt een fantastische methode. Je brein heeft dan dinge gekoppeld die het eigenlijk niet heeft moeten koppelen. Hypnose is niets meer dan ontspanning gecombineerd met focus. Je hebt volledig de controle, bent ook echt bij, je weet daarna gewoon alles. Je gaat echt, echt, echt niet als een kip rondlopen. Ik wil graag in de paramedische en psychologische hoek blijven. Voor afvallen of stoppen met roken verwijs ik u daarom graag door naar een collega.

Act

Ik heb. om meer kennis te krijgen van cognitieve processen en mindfullness, als aanvulling op de haptotherapie de opleiding Acceptance and Commitment Therapy gevolgd.

U ziet, ik heb me heel breed ontwikkeld en opgeleid om u zo optimaal mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Trainingen voor particulieren, zorgprofessionals en het bedrijsfsleven.

In 2016 heb ik op aanraden van een collega de 5 daagse masterclass "voelen maakt blij" gevolgd bij Eric Elbers en Ted Troost gevolgd. Wat een inspirerende belevenis. Het heeft me gemotiveerd om eindelijk de stap te zetten om met groepen te gaan werken. Zij brengen de haptonomie, lees: het belang van voelen, gevoelens en verbinding, al jaren in het bedrijfsleven bij toppers als Microsoft, Achmea, KPMG en vele anderen. De 5 daagse masterclass specifiek gericht op het bedrijfsleven heb ik ook gevolgd. Ik ben van de partij! Samen met mijn collega Goke van Spall geef ik trainingen voor particuliere, zorgprofessionals en het bedrijfsleven.

 

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl