Begrippen Haptonoom en GZ-Haptotherapeut


 

 

Er is veel verwarring over het verschil tussen haptonoom en GZ-Haptotherapeut. De term haptonoom wordt al jaren gebruikt in de volksmond. Omdat het beroep van Haptotherapeut geen beschermd beroep is, heeft de VVH het keurmerk GZ-Haptotherapeut ontwikkeld. Graag licht ik een en ander toe.

Een haptonoom is een hulpverlener ( fysiotherapeut, maatschappelijk werker, verpleegkundige, psycholoog ) die de 2- jarige basisopleiding in de haptonomie heeft gevolgd. Hij past de grondbeginselen toe in binnen zijn eigen beroep.

Een GZ-Haptotherapeut heeft een 4-5 jarige therapieopleiding gevolgd en beoefent het vak van haptotherapeut uit als zelfstandig beroep. De GZ-Haptotherapeut moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen, waaronder nascholingseisen, medische basiskennis op HBO-niveau, certificaat DSM IV/V voor (01-01-2016). Alleen GZ-Haptotherapeuten kunnen zich inschrijven bij de VVH. Meer informatie hierover kunt u lezen op de site van de VVH.

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl