Chronische klachten


Ook bij onverklaarbare lichamelijke klachten zoals pijn, long covid, fibromyalgie, vermoeidheid of hyperventilatie is voelen essentieel om aan herstel te kunnen werken. Voelen is heel belangrijk om de signalen van je lichaam te herkennen en te kunnen interpreteren, om emoties te herkennen en hun boodschap te pakken. Voelen is ook nodig om bewustere keuzes te maken en ander, voor jou gezonder gedrag te kunnen inzetten.

Emoties hebben een belangrijke rol in het ontstaan en in stand houden van klachten. En dat heeft niks te maken met "zwak"of "labiel". Maar alles met koppelingen die onbewust geactiveerd worden. En als je die bewust wordt, kunt doorvoelen en ombuigen, geef je jezelf een groot cadeau! Vermindering van klachten, veel meer inzicht in jezelf, afname van pijn en verbetering van energie. Ik ben zelf elke keer weer verwonderd hoe het werkt, hoe groot de invloed is en wat er mogelijk is. Niet alleen afname of zelfs verdwijnen van klachten, maar ook meer levensvreugde en een leven waarin je veel meer op jezelf durft te gaan vertrouwen...

Hoe zit dat dan?

Pijn is in eerste instantie een waarschuwingssignaal van je lichaam dat er iets is waar je aandacht aan moet besteden. Als je griep krijgt voel je je beroerd en moe en is er rust nodig om je lichaam te kunnen herstellen. Je zou het kunnen zien als een een rookmelder die afgaat als er brand is. Als je met een hamer op je hand slaat geeft je lichaam gelukkig een signaal dat je er wat mee moet.

Maar bij langdurige klachten gaat er vaak een ander mechanisme spelen. Heeft het lang niet altijd te maken met schade, maar meer met ontregeling van het systeem. Iedereen weet wel dat bij stress (pijn)klachten toe kunnen nemen, en als je beter in je vel zit je vaak minder klachten hebt. Dat vinden we heel logisch. Dat het zo werkt, weten we allang. Maar waarom?  DE (PIJN)KLACHT IS WEL ECHT, wordt wel echt aangemaakt! Het is GEEN aanstellerij. 

Signalen kunnen in je brein versterkt doorgegeven worden, maar je brein kan ze ook dus ook wegfilteren. Chronische klachten zijn vaak gekoppekd aan een emotie dat door je brein ONBEWUST verdrongen wordt. En die als een stoorzender ervoor zorgt dat je zenuwstelsel ontregeld raakt. Met klachten als pijn, vermoeidheid, prikkelverwerkingsproblemen, een stoffig hoofd en/of spierspanning als gevolg. 

Dat heeft neuroloog en zenuwarts Marten Klaver met zijn limbische verklaring en  stressortherapie onderzocht. Hij kwam met een gedegen neurologische onderbouwing. Niet alleen dat het werkt, maar ook waarom. Ook andere internationale onderzoekers houden zich bezig met de relatie tussen (pijn)klachten, de rol van onderdrukte emoties en gedragspatronen. De verdrongen emotie wordt met een reden onderdrukt en daarmee naar het onbewuste gebracht. Vaak is deze gekoppeld aan een situatie waarin het hebben van die emotie als "gevaarlijk" werd gezien, vaak in de jonge jaren. Je brein wil je heel graag beschermen. Maar wat ooit in een situatie als gevaarlijk werd geinterpreteerd, is dat nu vaak niet meer. Maar in je brein wordt dit nog steeds geactiveerd en zorgt dat voor ontregeling. Dat niet alleen, je gaat ook gedrag dat je gaat doen om het te vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pleasegedrag, perfectionisme, altijd maar doorgaan, controle willen hebben.

Laat wel goed uitzoeken of er geen medische oorzaak is. Dat is wel een voorwaarde. 

Om te kunnen herstellen is het belangrijk om de koppeling te kunnen maken tussen jouw - onbewust verdrongen- emoties, de reactie van je lijf, je gedrag en jouw klachten. Daar ga ik je bij begeleiden.

Het opsporen van de stoorzender in je onbewuste brein en de veroorzaker van de onregeling is belangrijk. Je leert hoe (pijn) klachten in elkaar zitten en hoe je het kunt verminderen of zelfs stoppen. Je gaat je gevoel inzetten en krijgt tools om weer de regie te pakken over je mind, je lichaam en je leven! 

Ik ben gediplomeerd Haptotherapeut, stressortherapeut en Hypnotherapie Masterpractitioner.

Klik hier voor een review van de ervaring van een cliënt.

Emoties, gedrag en klachten pakken we aan door een prachtige combinatie van haptotherapie, stressortherapie en indien passend... hypnotherapie.

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl