Samen de zwangerschap beleven


Toen wij in januari in verwachting bleken, vonden wij het belangrijk om samen de zwangerschap en bevalling goed te doorstaan. Een gewone ‘pufcursus’ leek ons niks voor ons, want de aanstaande papa wilde betrokken zijn bij de hele zwangerschap, de groeiende baby alvast leren kennen en een band mee ontwikkelen en inspelen op de behoeften van de aanstaande mama tijdens de zwangerschap en zeker ook tijdens de bevalling. De ervaring met haptotherapie en met Angelique waren er al en zijn altijd als zeer positief ervaren. Toen zij de cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding had gedaan, waren wij gelijk enthousiast en besloten de cursus met z’n 2-en te doen. En wat was het nuttig, leuk, leerzaam en heel prettig om in een kleine setting de cursus te doorlopen.

De aanstaande papa leerde om contact te maken met de baby in de buik, ontspanning te brengen bij de aanstaande mama, helpen met het zoeken naar een goede houding (tijdens de weeën en het baren) en leren begrijpen wat tijdens de bevalling de behoefte is van de aanstaande mama. De ontspanning was niet alleen goed tijdens de lange bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Het ‘door de pijn heen ademen’ is heel erg nuttig geweest. Bij de weeënstorm, die nog thuis plaatsvond, en verder bij de bevalling in het ziekenhuis is dit goed van pas gekomen. Niet dat het geen pijn meer deed, maar het vinden van een stukje ontspanning tijdens een pijnlijk moment was erg kostbaar. Ook vooraf bepalen welke houding voor het opvangen van weeën prettig voor ons was, is erg goed bevallen. Geen gedoe tijdens momenten dat je het niet kunt gebruiken.

En de baby wist na de geboorte precies wie de papa was door alleen al de aanraking met de hand. Als ze nadien huilerig was, hoefde papa alleen de hand op het buikje te leggen en lichtjes te ‘wiegen’ en de baby werd rustig. Dat was ze nog gewend van toen ze in de buik bij mama zat.

 Al met al kijken wij met een goed gevoel op de cursus en met alle goede tips en trics die we leerden, ook terug op een zwangerschap die daardoor wat prettiger kon verlopen. Wij zijn Angelique dankbaar.

Mooie zwangerschap en bevalling, echt samen gedaan!


Een zwangerschap en bevalling mogen ervaren is het mooiste dat ons tot nu toe is overkomen. Maar het bracht ook veel vragen en onzekerheden met zich mee. Wat gaat er met mijn lichaam gebeuren? Hoe ga ik om met kwaaltjes? En wat kan ik bij de bevalling verwachten?

Rond de twintigste week hadden we onze eerste afspraak met Angelique. Alleen al het warme onthaal en het uitgebreide inleidende gesprek voelden goed aan. Al snel leerden we contact te maken met ons kindje, en konden we hem naar onze hand toe laten komen. Een fantastisch gevoel, zeker ook voor mijn man. Want één van de redenen om aan te kloppen bij Angelique was dat de meeste zwangerschapscursussen gericht zijn op de zwangere vrouw en dat de man er bijna niet bij betrokken wordt. Wij zochten juist een manier om de zwangerschap en bevalling samen te kunnen ervaren. Het contact maken was hierbij een superleuke eerste stap.

Door de persoonlijke begeleiding van Angelique was er uitgebreid ruimte en tijd om in te gaan op mijn kwaaltjes, waarbij ook nu mijn man handvatten kreeg om te helpen bij het verlichten van de klachten. Hij leerde hoe hij mijn buik kon laten ontspannen. Dit leek niet alleen de baby te kalmeren, maar het was ook een prettig moment van rust en liefde tussen ons als koppel. Uiteraard werd ook de bevalling besproken en leerden we over (omgaan met) pijn.

Deze sessies hebben ervoor gezorgd dat, toen de bevalling op gang kwam, zowel mijn man als ik zeer ontspannen en vol vertrouwen waren. We probeerden in alle rust de geleerde posities uit en tastten af wat voor ons het beste werkte. Mijn man masseerde me en hielp me met ontspanningsoefeningen om de ontsluiting goed te laten vorderen, zonder dat ik hem op dat moment nog moest sturen. Dat hadden we in de sessies al geoefend en hij wist dus wat ik fijn vond. Dit heeft echt geholpen; het is allemaal zeer vlot verlopen en een groot deel van de bevalling heeft thuis kunnen plaatsvinden.

 Ik denk dat de sfeer lang niet zo goed was geweest zonder de haptonomie en ik zou wellicht behoorlijk in paniek geraakt zijn van de pijn. Ook mijn man heeft het als zeer prettig ervaren dat hij in zekere zin was ‘voorbereid’ en dat hij echt iets kon betekenen. Dit is absoluut een aanrader voor ieder zwanger koppel!  

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl